Číslo 12/2002 (76) - VII. ročník

Ptali jste se...

Dotaz

V poslední době se v našem družstvu šíří informace, že od roku 2003 nebude možno rozúčtovávat náklady na vytápění podle odpařovacích indikátorů, ale že budou přípustné pouze indikátory elektronické, dvoučidlové.

Chtěli bychom vědět, zda se tato informace zakládá na pravdě, nebo, zda je to jen nepodložená fáma.

Za SBD Střížkov
Jindřiška Stěhulová

Odpověd

Předem musím říci, že je to ten druhý případ, tedy pouze fáma a zcela neodůvodněná.

Žádný zákon, vyhláška ani jiný předpis nikdy neuváděl a neuvádí jaké typy indikátorů je možno používat. S největší pravděpodobností ani nikdy v budoucnu k podobnému vymezování či předepisování typů indikátorů nedojde.

Myslím, že vím odkud tato naprosto nesmyslná informace pochází. V první polovině roku 2000, kdy vycházel zákon o hospodaření energií (406/2000 Sb.), jedna zahraniční firma vyrábějící dvoučidlové elektronické indikátory začala zcela účelově rozšiřovat informaci, že podle uvedeného zákona již nebudou přípustné jiné indikátory, než právě jen ty které oni vyrábějí., tj. elektronické dvoučidlové. K šíření této dezinformace se dokonce propůjčil jeden soudní znalec a myslím, že tenkrát jen se štěstím nepřišel pro to o své kulaté razítko.

Můžete tedy klidně dál používat dosavadní odpařovací indikátory, které stále jsou a budou legální.

Neznamená to, že bych tyto indikátory považoval v dnešní době za ideální. Pokud budete v některých domech nově zavádět registraci vytápění vyberete si asi modernější elektronické indikátory, které mají před odpařovacími jisté nesporné přednosti a vzhledem ke stálému relativnímu snižování jejich cen se stávají dostupnějšími.

RNDr. Ing. Jaromír Pohanka


Dotaz

Žádám Vás tímto o výklad k následujícím problémům, které se nám objevily při zadávání energetického auditu.

  1. Prvotní výpočet z kterého se určí, jestli je nutné nebo není nutné zpracovat na daný objekt nebo areál samostatně zásobený energií energetický audit (dále jen EA), je oprávněn provést pouze certifikovaný auditor a nebo je možné tento výpočet na základě faktur za dodané energie provést vlastními silami? Bude takový výpočet potom uznán?
  2. V případě, že je ve vlastnictví obce budova (podle § 10 odst. 1 vyhlášky č. 213/2001 Sb. celková roční spotřeba všech forem energie ve všech objektech provozovaných pod jedním IČEM převyšuje hranici 1500 GJ) s roční spotřebou cca 2000 GJ a jde o činžovní dům s centrální kotelnou, kde se teplo přeúčtovává nájemníkům, je nutno zadat vypracování EA? Je tato energie chápána podle § 10 odst. 5 jako forma energie nakoupená pro vlastní potřebu?
  3. V případě, že jde o příspěvkovou organizaci s právní subjektivitou a vlastním IČEM hospodařící s majetkem obce, na čí straně je povinnost zadat zpracování EA? Jestliže v takovém místě je spotřeba větší než 700 GJ a menší než 1500 GJ, je vůbec povinnost EA zadat? Je zde rozhodující IČO té organizace a nebo vlastníka objektu?
  4. Jak je to u nové výstavby staré 1 rok, když je ve společném spoluvlastnictví obce a Bytového družstva. Přičemž veškerou správu domu vykonává Bytové družstvo pod vlastním IČEM. Koho IČO je zde rozhodující a na kom je povinnost zajistit EA?
  5. Když je provozována MŠ jako příspěvková organizace v soukromé budově v nájemním vztahu, na straně koho je povinnost vypracovat EA, když to smlouva neřeší?
  6. V případě, že obec pronajímá jednotlivé budovy areálu, jehož je vlastníkem soukromým společnostem a tyto jsou samostatně zásobeny energiemi, je zde povinnost na straně obce zadat v takovém případě EA, pokud nesplní jednotlivé celky hodnoty dle § 10 vyhl. 213/2001 Sb.? Přičemž náklady za tyto odběry hradí jednotlivý nájemci přímo dodavatelům jednotlivých energií a pod svým IČEM na nich hospodaří.
  7. Počítá se veřejné osvětlení mezi zařízení, které je třeba zahrnout do EA?

K. P., Praha

Odpověď

K dotazům uvedeným ve Vašem dopise ze dne 23. 9. 2002 uvádíme:

  1. Výpočet roční energetické spotřeby, od které vzniká povinnost zajistit energetický audit může provést vlastník objektu sám. Při případné kontrole prováděné Státní energetickou inspekcí však musí prokázat správnost tohoto výpočtu.
  2. V případě, že roční energetická spotřeba vlastníka překračuje hranici stanovenou v § 10 vyhlášky č. 213/ 2001 Sb. (pro organizační složky státu, krajů a obcí a příspěvkové organizace je to 1500 GJ/rok), má tento vlastník povinnost zajistit pro každou budovu nebo zařízení s roční energetickou spotřebou větší jak 700 GJ/rok energetický audit. V dotazovaném případě, kdy je obec vlastníkem bytového domu zásobovaného z centrální kotelny s roční spotřebou tepla pro ústřední vytápění (ÚT) a přípravu teplé užitkové vody (TUV) ve výši 2000 GJ/rok je obec povinna zajistit pro tuto budovu energetický audit. Do vlastní spotřeby této budovy se nezapočítává přímá spotřeba elektřiny nebo plynu uživatelů bytů a nebytových prostorů (spotřeba na osvětlení, na provoz elektrospotřebičů, spotřeba na vaření aj.).
  3. Pokud příspěvková organizace s právní subjektivitou a vlastním identifikačním číslem hospodaří s majetkem vlastníka, je povinna zajistit pro tento majetek energetický audit, pokud jsou překročeny obě hranice roční energetické spotřeby (roční energetická spotřeba příspěvkové organizace ve výši 1500 GJ/rok a roční energetická spotřeba příslušné budovy nebo zařízení ve výši 700 GJ/rok).
  4. Pokud je uvažovaná budova ve spoluvlastnictví Bytového družstva a města, přičemž veškerou správu budovy vykonává Bytové družstvo jako většinový vlastník pod vlastním identifikačním číslem, zajišťuje Bytové družstvo i energetický audit pokud jsou překročeny hranice stanovených energetických spotřeb (35000 GJ/rok pro Bytové družstvo jako vlastníka a 700 GJ/rok pro příslušnou budovu). V podobných případech je vždy účelné uzavřít mezi spoluvlastníky o zajištění auditu písemnou dohodu, ve které se případně stanoví i podíly nákladů na zajištění auditu.
    V případech, kdy vlastnická práva zajišťuje Sdružení vlastníků jednotek, jehož členem za dosud neprivatizované jednotky může být obec, zajišťuje energetický audit toto sdružení vlastníků jednotek (hranice roční energetické spotřeby u sdružení vlastníků jednotek je 35000 GJ/rok).
  5. a 6. Povinnost zajistit energetický audit má vždy vlastník budovy nebo zařízení, nikoliv nájemce. Přímá spotřeba nájemců hrazená na základě příslušných dohod přímo jednotlivým dodavatelům (spotřeba elektřiny pro osvětlení, vaření, pro technologii a podobně, spotřeba plynu nebo jiného druhu paliva či energie pro podobné účely) se do roční energetické spotřeby budovy nezahrnují.
  6. Veřejné osvětlení patří mezi zařízení, pro které se při překročení stanovené hranice roční energetické spotřeby zajišťuje energetický audit.

Ing. Petr Maršík
SEI


Dotaz

V rámci privatizace jsme převzali dům jako vlastníci bytů do vlastnictví včetně plynové kotelny, ve které si sami zajišťujeme výrobu tepla a TUV pro potřeby domu. V kotelně však nemáme instalované žádné měřiče tepla, které v kotelně vyrobíme a které spotřebujeme pro vytápění a které pro výrobu TUV, abychom si objektivně mezi sebe náklady rozúčtovali. Je možné vyrobené teplo vypočítat a rozdělit na ÚT a TUV?

Společenství vlastníků domu,
Praha - Pankrác

Odpověď

V případě, že jsou teplo a TUV vyráběny v domovní kotelně a vyrobené teplo není měřeno, je nutné při výpočtu vyrobeného tepla postupovat dle vyhlášky č. 150/2001 Sb. a to dle přílohy 1 k uvedené vyhlášce a bodu (1) a vyrobené teplo vypočítat následně:

Příloha l bod (1) vyhlášky uvádí:

  1. Účinnost výroby tepelné energie hv se stanoví jako poměr tepelné energie vyrobené v kotli Qv a energie paliva spáleného v kotli za stejnou dobu Qpal (GJ), vyjádřený v %:

    hv = Qv × 100 / Qpal = ( Qv × 100 ) / ( Mpal × Qir )
    Mpal
    množství spáleného paliva (t, tis. m³)
    Qir
    výhřevnost paliva (MJ/kg, MJ/m³)
    Qpal
    energie paliva spáleného v kotli, resp. v kotelně (GJ)
    Qv
    teplo vyrobené v kotli (GJ)
    hv
    účinnost výroby tepla v kotli (%)

    Minimální účinnost výroby tepelné energie hv pro palivové kotle - dle přílohy 2:

Poznámka: V úvahu se nebere palivo zapalovací a stabilizační. U kotlů určených pro spalování dvou druhů paliva záměnným způsobem platí minimální účinnost vztažená na palivo, které se skutečně v daném období spaluje.

U kotlů určených ke spalování více druhů paliva se minimální účinnost stanoví váženým průměrem pro jednotlivé druhy paliva.

Pak celkové vyrobené teplo v kotelně vypočítáme:

účinnost při použití paliva (%)
výkon kotle ve zdroji tepelné energie> koks černé uhlí brikety hnědé uhlí tříděné hnědé uhlí netříděný topný olej leh. LTO mazut (top.olej TTO) zemní plyn
do 0,5 MW696867666280-85
0,51 - 3 MW-7069686383-86
3,1 - 6 MW-75-7265848187
6,1 - 20 MW-77-7570858290
20,1 - 50 MW-80--77878592
nad 50 MW-82--82898693

Poznámka: V úvahu se nebere palivo zapalovací a stabilizační. U kotlů určených pro spalování dvou druhů paliva záměnným způsobem platí minimální účinnost vztažená na palivo, které se skutečně v daném období spaluje.

U kotlů určených ke spalování více druhů paliva se minimální účinnost stanoví váženým průměrem pro jednotlivé druhy paliva.

Pak celkové vyrobené teplo v kotelně vypočítáme:

Qv = Qpal × hv / 100 = ( Mpal × Qir × hv ) / 100

Toto celkové vyrobené teplo v kotelně je nutné rozdělit na teplo pro vytápění a teplo potřebné pro ohřev TUV.

Mohu užít třech způsobů a to dle vyhlášky č. 152/2001 Sb.: 1. a 2. v souladu a § 7 odstavcem 3 b)

  1. stanovením množství paliva na její ohřev např. podle spotřeby mimo otopné období a za toto období dle výše uvedeného vzorce je možné vypočítat množství tepla pro ohřev TUV a toto množství přepočítat na celý rok

    Příklad: mimo topné období např. 4 měsíce pak ze spotřeby paliva za toto období vypočtu dle výše uvedeného vzorce vyrobené teplo, které bude rovno spotřebě tepla pro ohřev vody za 4 měsíce, označím qTUV.

    Pak spotřeba tepla pro ohřev TUV za rok bude:

    QTUV = qTUV / 4 × 12 (GJ)

    a teplo pro vytápění bude

    QÚT = QV - QTUV (GJ)
  2. případně z celkového vyrobeného tepla v kotelně s použitím vzájemného podílu spotřeby tepla na ohřev teplé užitkové vody (obvykle 30 až 40 %) a na vytápění (obvykle 60 až 70 %).

  3. nebo v souladu s §7 odst. (2), který stanovuje měření studené vody na vstupu do ohřívače (Mv - v m³) a s § 5 odst. (1) b) 1. měrným ukazatelem spotřeby tepla na dodávku TUV ve výši 0,3 GJ/m³.

    Pak QTUV= Mv × 0,3 (GJ) a teplo pro vytápění bude

    QÚT = QV - QTUV (GJ)

Vypočtenému množství tepla pro ÚT a pro TUV odpovídají náklady, které pak na jednotlivé byty rozdělím dle vyhlášky č. 372/2001 Sb. a dohody z ní vycházející, kterou by jste měli mít jako přílohu ke smlouvě o správě domu.

Ing. Vilibald Zunt